"NEDERLANDS LEREN, IS NIET ZO MOEILIJK"

Op 29 juni 2012

De verkiezingskoorts begint stilaan toe te slaan. De volgende maanden zal u dag na dag geconfronteerd worden met 'bekende koppen' die uw stem willen voor de verkiezingen van 14 oktober. Leuven Actueel ging langs bij twee minder bekende'koppen'die N-VA aan een goed verkiezingsresultaat willen helpen. An­dré Van Melkebeek uit Lovenjoel en Sonia Van Laere uit Huldenberg gaan met veel enthousiasme voor de kracht van verandering.

Eerste vaststelling: N-VA is geen vrouwonvriendelijke partij. In­tegendeel, Sonia Van Laere (48) uit Huldenberg is lijsttrekker op de provincielijst voor het district Leuven en ook de vier andere districten in Vlaams-Brabant hebben een vrouwelijke lijsttrekker. "Het is de eerste keer dat N-VA alleen opkomt en er zijn meteen vijf vrouwelijke lijsttrekkers in Vlaams-Brabant. Er werd niet bewust gezocht naar vrouwen, maar men is wel bij vijf vrouwen terecht gekomen. We zijn dus zeker geen vrouwonvriendelijke partij. Ook voor mij is het de eerste keer op de provincielijst. Zes jaar geleden nam ik deel aan de gemeenteraadsverkiezingen en ondertussen ben ik OCMW-raadslid. Wat ik verwacht? Een per­centage voorspellen is bijzonder moeilijk, maar we hebben een sterke lijst en we kunnen dus een goed resultaat behalen. Daarna moeten we uitvoeren wat we beloven. N-VA wil ervoor zorgen dat de bevoegdheden voor de provincie ingeperkt worden, zoals afgesproken door de drie Vlaamse regeringspartijen. Door over­lappingen tussen de verschillende bevoegdheidsniveaus weg te werken, willen we komen tot een meer efficiënte overheid. Dit zal ook tot gevolg hebben dat we de provinciale belastingen kun­nen verlagen.En er staan misschien geen provinciale bekendhe­den op de lijst, maar het zijn wel allemaal kandidaten die betrok­ken en geëngageerd zijn in hun gemeente."

FIER OP VLAAMS

Eén van die geëngageerde mensen is de 68-jarige André Van Melkebeek uit Lovenjoel die een mooie carrière als dokter in de neuropsychiatrie achter de rug heeft en nu actief is als vrijwil­liger. "Ik ga resoluut voor de kracht van verandering", zegt An­dré Van Melkebeek. "Als we de Wetstraat willen veranderen dan moeten we beginnen met de Dorpsstraat. Daarom stel ik me kan­didaat voor de gemeenteraad in Bierbeek. Ik sta op de 11e plaats op een lijst die wordt aangevoerd dor Herman Van Autgaerden. Samen met boegbeeld Theo Francken ben ik ook lijstduwer op de provincielijst district Leuven van N-VA. We moeten de pro­vincie dichter bij de burger brengen. Ik ben blij dat ik samen met de jonge mensen op de lijst kan werken aan een betere toekomst voor de jeugd. Onze kinderen en kleinkinderen verdienen een betere wereld."

"Ik ga ook voor politiek op mensenmaat: minder plannen, meer aanpakken. Verouderde leegstaande gebouwen bijvoorbeeld. Die maken onze dorpen toch lelijk, niet? Er moet ook meer klaarheid komen in het subsidiebeleid. Door al die regeltjes ligt de ngo-we-reld teveel aan het infuus terwijl die organisaties net meer ruimte moeten krijgen om innovatief te kunnen werken. Een derde am­bitie is een krachtdadig taalbeleid. Het kan toch zo moeilijk niet zijn om Nederlands te leren. Taal is de sleutel tot integratie in de gemeenschap. Dat hebben mensen die de moeite hebben gedaan om Vlaams te leren me zelf al geregeld verteld. Achteraf waren ze allemaal blij. De Vlaming moet fier zijn op zijn taal en het Vlaamse een warm hart toedragen. Dat geldt ook voor anderstali­gen die in Vlaanderen komen wonen. Mijn kleinkinderen hebben bijvoorbeeld allemaal Vlaamse namen." Ook Sonia Van Laere wil meer respect voor het Vlaams. "Ik woon in Huldenberg en ben dus thuis in de taalproblematiek. De ideale wereld bestaat niet maar er zou best wat meer respect mogen zijn voor het Vlaams. Er zijn mensen die al jarenlang in de rand rond Brussel wonen en nog steeds geen Nederlands spreken. Er is zelfs sprake van een verdringing door het Frans. Mensen heb­ben het in onze streek moeilijk om een Nederlandstalige kribbe te vinden. Dat kan toch niet. Hetzelfde verhaal voor scholen en rusthuizen. Wat dat betreft, is er nog werk aan de winkel."

 

ANDRÉ VAN MELKEBEEK (68), LOVENJOEL

  • Dokter in de geneeskunde, gespecialiseerd in neuropsychiatrie
  • Studeerde ook antropologie en werkte enkele jaren in Senegal
  • Trouw VU-militant, nadien N-VA
  • Nog steeds vrijwilliger in de gezondheidszorg
    • Fiere opa van Thomas, Simon, Jonas, Matthias, Paulien, Anna, Brecht, Evert en Hendrik

 

SONIA VAN LAERE (48), HULDENBERG

  • Licenciaat Lichamelijke Opleiding
  • OCMW-raadslid in Huldenberg
    • Werkte als Raadgever voor de Vlaamse Rand op het Kabinet van minister Bourgeois
    • Actief bij 'Vrouwen in Actie', een initiatief van N-VA om vrouwen aan te sporen zich politiek te engageren
    • Moeder van Kaatje, Linde en Bavo

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is