Programma 2024

Het verhaal van de N-VA is een verhaal dat de strijd aangaat tegen het groeiend onbehagen in de
samenleving. Niet iedereen voelt dat hij nog mee is. Mensen vinden dat hen dingen worden
afgenomen. Ons antwoord op dit onbehagen is de gemeenschap. Gemeenschapsvorming is de kern
van onze ideologie. Een lokaal bestuur staat het dichtst bij de burger. We kunnen nog echt
beslissingen nemen die ervoor zorgen dat mensen zich blijven ‘thuis voelen’ in de eigen buurt. Dat
burgers zich ergens goed voelen, verbonden voelen, verankerd zijn.

Heb je nog ideeën? Laat het ons zeker weten!

Een warme, gezonde en aangename thuis voor iedereen

Het moet mogelijk zijn voor jonge en oudere Bierbekenaren om er comfortabel te blijven wonen. Daarvoor is een goed woonaanbod nodig. We zetten ook alle middelen in om nieuwe burgers mee op te nemen in onze gemeenschap. We wijzen nieuwkomers niet enkel op hun rechten, maar ook op hun plichten. We zetten in op Vlaams burgerschap, waarbij we nieuwe Vlamingen integreren in ons verhaal en Bierbeek niet alleen een woonplaats, maar ook een thuis wordt.

 

Een lokaal woonbeleid moet inzetten op een woningaanbod dat, zowel in het sociale als private segment, voldoende divers is. 

Vooral het aanbod aan starterswoningen, woningen voor eenoudergezinnen en vormen die levenslang en aangepast wonen ondersteunen voor ouderen moeten nog verder uitgebreid worden. 
 

Elke inwoner moet een kwaliteitsvol en betaalbaar dak boven het hoofd hebben, op maat van zijn of haar behoeften en in een aangename en leefbare omgeving. 
 

Steun en hulp moeten terechtkomen bij de mensen die er ook echt nood aan hebben. 
Aan dit verhaal zijn duidelijke rechten en plichten verbonden. Elke vorm van misbruik of fraude binnen het sociaal woonbeleid moet dan ook streng aangepakt worden, aangezien het net de zwaksten in onze samenleving zijn die hiervan het grootste slachtoffer zijn.
 
Daarnaast willen wij de weg van sociale insluiting blijven bewandelen en zien wij inburgering, werk en de kennis van de Nederlandse taal als belangrijke voorwaarden binnen het sociaal woonbeleid. 
 

Als N-VA willen wij dan ook blijven gaan voor levenslang kwaliteitsvol wonen voor iedereen. 

 

 Een betaalbaar en divers woonaanbod

 - We moedigen een beleid aan dat renovaties van woningen stimuleert. Daarom richten we een centraal loket in waar de inwoners terecht kunnen met al hun vragen over bouwen, verbouwen, renoveren en energie. Dit loket is ook het centrale aanspreekpunt voor het aanvragen van premies in dit verband.

- We leggen een woningmix op bij grotere bouwprojecten, dit om voldoende diversiteit in ons woningaanbod te bewaren en creëren.

- Meersgezinswoningen moeten ingericht en gebouwd worden met de visie op levenslang wonen. Met een verordening zorgen we ervoor dat de woning, van bij de bouw, aangepast is aan de toekomstige, veranderende levensomstandigheden van de bewoner. (Bredere deuren, geen drempels, …)

- Het lokaal bestuur moet in de eerste plaats inzetten op het behoud van voldoende kwalitatieve open ruimte. Hierbij is verdichting een belangrijke leidraad.

- Om de kwaliteit van (meers)gezinswoningen te waarborgen, houden we bij het verlenen van een vergunning rekening met de minimale grondoppervlakten, voldoende fietsenstalling, afvalbergingen, …

- We stimuleren hergebruik en herbestemming van gebouwen in het kader van wonen.

- Om verkrotting en verloedering van het straatbeeld tegen te gaan, inventariseren we leegstaande en verwaarloosde panden en heffen hierop een lokale belasting.

- We maken een sloopbeleidsplan op.
 

 Een sociaal woonbeleid op maat van de gemeente en haar inwoners
 

- Sociale woningen moeten er zijn voor de Vlamingen die te weinig middelen hebben om zelf in eigen huisvesting te voorzien. De Vlaming is graag sociaal, maar verwacht ook dat zijn of haar solidariteit terecht komt bij degene die het nodig heeft en er recht op heeft. 

- Binnen de lokale toewijzingsreglementen wordt primair rekening gehouden met de lokale binding en een doelgroepenbeleid.

- De Sociale Dienst voert een plaatsbezoek uit bij de kandidaat-huurder alsook buitenlandse eigendomsonderzoeken, om zo misbruik en fraude tegen te gaan.

- Wie een sociale woning huurt, heeft heel wat rechten, maar ook een aantal plichten.

- We zetten noodwoningen in voor zij die in een tijdelijk precaire woonsituatie zitten, bijvoorbeeld naar aanleiding van een brand of onbewoonbaarheid.

 

 Een kwaliteitsvol woonaanbod in een duurzame woonomgeving
 

- In het kader van woningbouw en grotere ontwikkelingen van woonprojecten moet rekening worden gehouden met de draagkracht van de buurt en de gemeente.

- Het openbaar domein moet toegankelijk zijn voor iedereen door middel van aangepaste infrastructuur.

- We ijveren voor voldoende aanbod van aangepaste en betaalbare woningen voor ouderen en mensen met een beperking.

Veilige thuis

Het verhaal van de N-VA is een verhaal waarvoor veiligheid een absolute kerntaak is zodat de inwoners er zich veilig thuis voelen. Onze gemeente staat in voor de veiligheid van haar burgers. We stellen paal en perk aan straffeloosheid en zetten daarvoor alle middelen in die we daarvoor tot onze beschikking hebben. Overlastproblemen laten we niet etteren, maar pakken we krachtdadig aan.

 

Naast de politie kan de lokale politiek ook zijn verantwoordelijkheid nemen om een veilige gemeente te creëren. De meest gekende manier is het beteugelen van overlast via de Gemeentelijke Administratieve Sancties (GAS-boetes). Daarnaast heeft de burgemeester en het college via de bestuurlijke handhaving zeker ook zijn rol te spelen, maar ook andere beleidsdomeinen zoals ruimtelijke ordening of de jeugddienst kunnen vanuit hun vakgebied helpen om de gemeente veiliger te maken. 

 

Het sluitstuk van een veilige gemeente zijn haar inwoners. Zij zijn het vaakst aanwezig op onze straten en pleinen en kunnen dus ook het meeste zien of doen. Als lokaal bestuur kan je op gerichte manier de nodige burgerzin ondersteunen. 

 

Richting geven aan de lokale politie

- Met onze lokale politie als partner zetten we volop in op het bestrijden van sluikstorten, inbraken en verkeersovertredingen. Dit doen we door duidelijke prioriteiten te laten kiezen in het politiecollege.

 

Het lokaal bestuur als actor in de veiligheidsketen

- We willen een nultolerantiebeleid voor sluikstorters. Om dit waar te maken laten we anonieme GAS-vaststellers frequent patrouilleren en verhogen we de GAS-boetes voor recidivisten. Naast de GAS-boete krijgen sluikstorters via retributie ook de rekening voor de schoonmaakkosten gepresenteerd. 

- Als N-VA gaan we voor een lokaal bestuur die overlast als geweld, te luide muziek of vervuiling van het openbaar domein aanpakt. We laten niet toe dat het openbaar domein wordt geclaimd door groepen overlastplegers.

- De gemeente organiseert een lasershow met oudjaar.

 

Burgers betrekken bij een veiligheidsbeleid

- We voeren een preventie- en sensibiliseringsbeleid over drugs, verkeersveiligheid, diefstal en cybercriminaliteit.

- Verschillende buurtinformatienetwerken (BIN's) zijn al actief in onze gemeente. We willen deze waardevolle inzet van de burgers behouden en via een evaluatie en begeleide bijsturing verbeteren.

- We organiseren reanimatiecursussen.

Welvarende thuis

Lokale bedrijven zijn de basis van onze welvaart en moeten alle kansen krijgen. N-VA geeft ruimte aan ondernemen en maakt van onze gemeente een welvarende thuis. Moeilijke keuzes worden consequent verdedigd als ze nodig zijn om onze welvaart en die van onze burgers veilig te stellen.
N-VA bestrijdt armoede niet door geld uit te delen, maar door mensen aan een vorming of een job te helpen. Voor wie het moeilijk heeft, wordt gezorgd.


Als N-VA dragen we het lokaal economisch weefsel een warm hart toe. We ondersteunen iedereen die onderneemt en werkt, uiteraard ook onze landbouwers en geven het lokaal ondernemerschap maximale kansen. 
 

We willen een ondernemingsvriendelijk klimaat creëren. We beperken de administratieve lasten voor onze ondernemers zo veel mogelijk en richten een ondernemersloket in, zodat het voor iedereen duidelijk is waar men met zijn vragen en bezorgdheden terecht kan. 
 
Via een actief leegstandsbeleid of door het voortouw te nemen in herbestemming van gronden en gebouwen zorgt het lokaal bestuur voor nieuwe impulsen in het lokaal ondernemerschap. Ook kan de gemeente een regisseursrol opnemen om de samenwerking tussen de handelaars te bevorderen.

 

Het ontwikkelen van leefbare kernen

- We richten de openbare ruimte in tot een sfeervolle omgeving. Met terrassen, extra groen en waterpartijen (fonteinen en drinkfonteinen) maken we van het centrum een aangename plaats om te vertoeven.

 

Ondernemingsvriendelijke diensten en beleid organiseren

- We organiseren een digitaal loket om eenvoudige administratieve documenten op te vragen en meer flexibele uren om op afspraak langs te komen.

- We zorgen voor een vrije toegang tot de gemeentelijke administratie en dit elke voormiddag en één avond.

- We pleiten voor open en tijdige communicatie over openbare werken. We beperken de hinder en plegen structureel overleg met onze buurgemeenten.

- We actualiseren de databank van de lokale ondernemers en zorgverstrekkers.

 

Actief ingrijpen waar nodig

- We voeren een actief leegstandsbeleid:

  • We richten een digitale databank op met lege handelspanden om ze vlot tot bij potentiële ondernemers te brengen. 
  • We benaderen eigenaars van panden om ook tijdelijke invullingen, pop-ups of korte termijnhuur mogelijk te maken.
  • We activeren de woningen boven de winkels.

- We organiseren of steunen het centrummanagement

  • We nemen als gemeente de regisseursrol op om de handelaars samen te brengen via netwerkevenenmenten en lokale handelsbeurzen.
  • We treden regelmatig en structureel in gesprek met zowel handelaars als handelaarsverenigingen. 

Actiepunten

Prioritaire aanpak van wegeniswerken: Groenstraat, Stationsstraat, Ruisbroekstraat, Velpestraat, Lovenjoelsestraat (woonzone), Waversesteenweg.
Aanpak ‘missing links’: alle slechte kasseistroken heraanleggen, Dreefstraat (achter Wilderhof) heraanleggen, herwaardering landbouwwegen en volwaardig fietspad voor Bevekomsestraat.

 

Geen bouwvergunningen in overstromingsgebied. Beken en grachten regelmatig ruimen.
Meer bomen, zitbanken en vuilnisbakken, eventueel deels via een burgerinitiatief laten sponsoren.

Begraafplaats in de Dorpsstraat omvormen tot openbaar wandelpark en rustplek met behoud van de historische graven die via een wandelweg verbinding maakt met Mevrouwkensveld.

Mogelijkheden onderzoeken om op alle openbare gebouwen zonnepanelen te plaatsen, eventueel gecombineerd met batterijen voor De Borre.
Bijkomende geluidspanelen langs de E40.


Herziening onderhoudsplan voor openbaar groen. Frequenter maaien, hagen snoeien en onkruidvrij houden van fiets- en voetpaden zodat de initiële breedte behouden blijft. Eigenaars van privétuinen hiervoor sensibiliseren. Meer waterbufferbekkens en een beter toezicht op het erosieplan.

In geval van nood moet men geholpen worden door Vlaamse Noodcentrales.
Algemeen verkeerssignalisatieplan. Overlast van verkeer in Dorpsstraat / Hoogstraat aanpakken. Zwaar doorgaand verkeer verbieden en een studie laten uitvoeren voor de aanleg van een toekomstige ringweg rond Bierbeek-centrum. Evalueren of de nieuwe zones 30 echt overal nodig zijn.

Investeringssubsidies en/of renteloze leningen toekennen aan jeugdverenigingen.

Een openlucht gympark aan De Borre.

 

Het arsenaal aan uitleenmaterieel voor buurtfeesten uitbreiden en eveneens een moderne toiletwagen voor kermissen en grotere evenementen aanbieden. 
Bierbeek promoten op toeristisch vlak met o.a. borden met historische info, foto’s en QR-code, maar ook als toegangspoort tot het nationaal park de Brabantse Wouden.

 

Vermijden dat herbestemming kerken Lovenjoel en Opvelp een overgesubsidieerd project wordt.
We verlagen de lokale belastingen.