Een gemiste kans voor Bierbeek!

Op 30 januari 2013

Volgens een onderzoek van de Vereniging van Vlaamse Steden en Gemeenten zullen ruim tweederde van de 308 gemeenteraden in Vlaanderen niet langer worden voorgezeten door de burgemeester, maar door een lid van de gemeenteraad. In de vorige bestuursperiode had ongeveer één gemeente op drie een aparte voorzitter. De positieve ervaring uit de vorige bestuursperiode, zowel voor de burgemeesters als voor de raadsleden, heeft ongetwijfeld bijgedragen tot deze zeer sterke stijging.

De N-VA fractie heeft tijdens de eerste gemeenteraad van de nieuwe legislatuur een gelijkaardig voorstel geformuleerd om een raadslid van de meerderheidspartijen als voorzitter van de Bierbeekse raad aan te duiden. De nieuwe meerderheid van CD&V, SP.A en Groen! heeft dit voorstel zonder duidelijke argumentatie van tafel geveegd.  N-VA vindt dat de meerderheidspartijen de kans gemist hebben om meer politiek gewicht te leggen bij de gemeenteraad. Onze bedoelingen zijn nochtans heel nobel:

-          Versterking van de gemeenteraad als objectieve controleur van de uitvoerende macht;

-          de onafhankelijke positie van de gemeenteraad verhogen;

-          een duidelijke scheiding tussen beleid en beheer mogelijk maken. Niemand kan terzelfder tijd rechter en partij zijn.

Wij laten ons echter niet van ons stuk brengen en zullen op de eerstvolgende gemeenteraad ons voorstel herhalen. Misschien treedt Bierbeek toch nog in de voetsporen van Glabbeek, Lubbeek, Boutersem en Oud-Heverlee. In al deze buurgemeenten zal een gemeenteraadslid de raad voorzitten. Wat weerhoudt onze nieuwe burgemeester te doen wat tweederde van zijn collega’s wel nuttig achten?

 

Voorzitter gemeenteraad

Hoe waardevol vond je dit artikel?

Geef hier je persoonlijke score in
De gemiddelde score is